ایمپلنت فوری دندان چیست؟
معمولا دوره درمان و مدت زمانی که طول می کشد تا بیمار به هدف خود که همان کسب سلامتی است برسد هم برای بیمار و هم برای پزشک مهم می باشد . هر چه طول دوره درمان کوتاه تر باشد طرفداران آن روش درمانی هم بیشتر خواهد بود. ایمپلنت دندان فوری یکی از درمان هایی است که این ویژگی را دارد و بیمار به سرعت می تواند نتیجه ی مطلوب خود را به دست آورد. در واقع ایمپلنت دندان روشی موثر برای جایگزینی دندان هایی است که به هر دلیلی از دست رفته اند. برای این کار پایه هایی از جنس تیتانیوم را در استخوان فک جای می دهند. بعد از ثابت کردن این پایه ها تاج دندانی را بر روی آن قرار می دهند.( کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر زمانی, ایمپلنت فوری دندان در اقدسیه )

حال تفاوتی که بین ایمپلنت دندان فوری و ایمپلنت دندان سنتی وجود دارد این است که دوره بهبود روش فوری بسیار کمتر از روش سنتی می باشد. به طوری که می توان مدت زمان انجام آن را یک روز بیان کرد. البته ذکر این نکته ضروری می باشد که تاج قرار داده شده بر روی پایه ایمپلنت دندان در این روش موقتی بوده و حتما باید با تاج اصلی و دائمی تعویض گردد.
موارد استفاده از ایمپلنت فوری دندان
برای تشخیص این که چه کسانی می توانند در چه مواقعی از ایمپلنت دندان فوری استفاده کنند دریافت مشاوره از پزشک متخصص می تواند بهترین پاسخ را در اختیار شما قرار دهد. اما اگر بخواهیم به طور کلی در رابطه با این موضوع صحبت کنیم می توانیم به موارد زیر اشاره ای داشته باشیم:
1. افرادی که تعدادی از دندان های خود را از دست داده اند. همچنین می خواهند زیبایی دندان های خود را در کوتاه ترین زمان به دست آورند. به خصوص در رابطه با دندان های جلویی استفاده از این مورد بیشتر می باشد.
2. زمانی که استخوان فک بعد از قرار دادن پایه ایمپلنت تراکم کافی را داشته باشد. در اینصورت می توان از ایمپلنت فوری دندان استفاده کرد.
3. در صورتی که هیچ گونه بیماری لثه نداشته باشید. اگر بافت دهان و دندان شما سالم باشد می توانید از این روش برای جایگزینی دندان های از دست رفته استفاده کنید.
4. افرادی که نمی خواهند از بریج های دندانی و یا دندان های مصنوعی سنتی استفاده کنند نیز می توانند از این روش استفاده کنند.
5. داشتن سلامتی عمومی و استفاده نکردن از داروهای خاص یکی دیگر از مواردی است که در رابطه با افرادی که تمایل به استفاده از ایمپلنت فوری دندان دارند باید مورد بررسی قرار گیرد.
آیا همه می توانند ایمپلنت دندان فوری انجام دهند ؟
در اولین نگاه شاید اینطور متوجه شوید که همه افراد می توانند از ایمپلنت فوری استفاده کرد اما در واقع اینطور نیست فقط بیمارانی که دارای تراکم کافی استخوان فک هستند و هیچ عامل خطرناک دیگری مثل عفونت در دهان و دندان آن ها وجود ندارد، می تواند ایمپلنت فوری انجام دهند. همچنین این بیماران باید بافت دهان و دندان کاملا سالم داشته باشند، خیلی عادت به دندان قروچه نداشته و همواره از دندان های خود مراقبت کنند. در کاشت دندان فوری تاج موقتا پس از گذشت 48 ساعت از عمل کاشت ایمپلنت روی دندان قرار داده می شود تا فرایند جوش خوردن دندان شکل بگیرد. این کار باید با دقت صورت گیرد و با دندان مقابل تماس نداشته باشد که تا زمان جایگذاری تاج دائمی بد شکل جلوه نکند. پس از جوش خوردن و گذشت دوران بهبودی، تاج داِئمی جایگزین آن می شود. زمان جوش خوردن درایمپلنت فوری ممکن است چندین ماه طول بیانجامد تا استخوان یکپارچه شده و بافت تازه ای در اطراف ایمپلنت برای ارتباط مستقیم میان ایمپلنت و دندان صورت می گیرد تا ایمپلنت در جای خود محکم شود. در ایمپلنت فوری به دلیل کاهش زمان جوش خوردگی، دیگر نباید از دندان مصنوعی در این دوران استفاده کرد و این مساله در ظاهر بیمار و حفظ روحیه و اعتماد به نفس تاثیر بسیاری دارد.
( کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر زمانی, ایمپلنت فوری دندان در اقدسیه )

ایمپلنتهای فوری دندان چگونه عمل میکنند ؟
فرآیند پیوند استخوانی یعنی پیوند و جوش خوردن ایمپلنت به استخوان فک، در ایمپلنتهای فوری دندان نیز حائز اهمیت است. تحقیقات نشان دادهاند که این فرایند با حرکتی بسیار کوچک ایمپلنتها در استخوان مختل خواهد شد. به همین دلیل، متخصصین دندانپزشکی، برای اجتناب از لرزش ایمپلنت که ممکن است باعث مشکلاتی در پیوند استخوانی گردد، به مدت چند ماه از وارد کردن هر گونه فشاری (بار) روی ایمپلنت خودداری کنند. عامل دیگر، مقدار نیرویی است که از جانب ایمپلنت به روی استخوان وارد میشود. وقتیکه ایمپلنت در استخوان پیچ خورده میشود نباید لق باشد اما نباید آنقدر سفت و محکم باشد که به استخوان آسیب بزند.
هنگامیکه فناوری ایمپلنت توانست این عوامل را کنترل و مدیریت کند، انجام ایمپلنت فوری دندان امکانپذیر شد. تکنیکهای جدیدی مانند کاشت دندان در یک ساعت که از تصاویر سی تی اسکن و تصویربرداری سهبعدی استفاده میکند، به دندانپزشک این امکان را میدهد تا کاشت ایمپلنت دندان را با بیشترین دقت ممکن انجام دهد. ابزارها و آچارهای مخصوص این کار به دندانپزشکان این امکان را میدهند تا اندازهی گشتاور واردشده بر ایمپلنتها را در زمان کاشت آن در استخوان به دقت اندازهگیری کنند. با استفاده از تکنیکهای پیشرفته، میتوان ایمپلنت را تحت شرایط ایده آلی در استخوان فک سالم کاشت، بهطوریکه فرایند پیوند استخوانی به خوبی صورت میگیرد، حتی اگر ایمپلنت تحت فشار (بار اباتمنت و روکش دندان) باشد.( کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر زمانی, ایمپلنت فوری دندان در اقدسیه )
فرایند درمان
پیش از جراحی یک جلسه برای بررسی سطح سلامتی و نیز بررسی همهی داروهای مصرفی انجام میشود. روشهای بیحسی و بیهوشی مورد بحث و برنامهریزی قرار میگیرند. داروهای آنتی بیوتیک، داروهای مسکن، ضدالتهابی و دهانشویه مخصوص همراه با دستورالعملهایی برای چگونگی و زمان مصرف آنها تجویز میشوند. همهی مطالعات و آزمایشهای لازم، قبل از درمان صورت میگیرند. این فرآیند با یک آزمایش و تصاویر رادیولوژی دو و سهبعدی آغاز میشود. تشخیصها انجام میشود و گزینههای درمانی موردبحث و بررسی قرار خواهند گرفت.
مرحلهی اول :
عمل کشیدن دندان و کاشت ایمپلنت دندان همگی در طی یک جلسه انجام میشوند. گاهی اوقات، مادهی پودری استخوان مصنوعی در محل خالی دندان کشیده شده قرار میگیرد تا مطمئن شوند که استخوان کافی برای نگهداشتن ایمپلنت وجود دارد. به این کار، پیوند استخوانی خفیف یا پیوند ساکت دندانی میگویند. اگر برای کاشت دندانهای عقبی و نیش در فک بالا استخوان کافی وجود نداشته باشد، مادهی استخوانی در محل کشیدن دندان قرار داده میشود و غشای سینوسی به طرف بالا حرکت داده میشود. به این کار لیفت سینوس میگویند. در اکثر موارد، عمل کشیدن دندان، کاشت ایمپلنتهای دندانی، پیوند ساکت دندانی و یا لیفت سینوس همگی در طی یک جلسه انجام میگیرند.
اگر به پیوند استخوان بیشتری نیاز باشد، ممکن است قبل از کاشت ایمپلنت دندان، یک جلسهی دیگری نیز شامل درمان شود. لزوم انجام این عمل را میتوان از طریق مشاهدهی تصاویر رادیولوژی یا سیتیاسکن کاملی تعیین کرد. بعد از کاشت ایمپلنت در استخوان، لثهها مانند پوششی روی ایمپلنت قرار میگیرند. سپس 3 تا 6 ماه طول میکشد تا فرایند ترکیب استخوان با ایمپلنت صورت بگیرد تا ایمپلنت استحکام کافی برای تحمل اباتمنت و روکش به دست آورد. کاشت ایمپلنت میتواند تنها در یک جلسه انجام بگیرد، البته به یک جلسهی مشاورهی اولیه و تشخیص، جلسهی معاینهای برای کشیدن بخیهها و جلسات بعد از عمل نیاز است.
مرحلهی دوم :
بعد از اینکه ایمپلنتها در جای خود محکم شدند، باید برای قرار دادن اباتمنت و روکش دندان دوباره به دندانپزشک مراجعه کنید. در طی این جلسه، لثه ها باز میشوند، آباتمنتها به ایمپلنتها بسته میشوند و سپس از اباتمنتها و دندانهای اطراف آنها قالبگیری میشود تا به لابراتوار دندانسازی برای ساخت روکش دندان بفرستند. قالبگیری خوب و دقیق بسیار اهمیت دارد تا روکشها بهخوبی در جای خود منطبق شوند و با دندانهای دیگر در ردیف دندانی خود همردیف و هماهنگ باشند و برای داشتن ظاهری عالی و طبیعی کمترین حاشیهی مناسب در خط لثه را داشته باشد. ساختن روکش دندان در لابراتوار چند روز طول میکشد و کل فرایند معمولاً حدود 3 جلسه در طی یک هفته به طول میانجامد.
( کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر زمانی, ایمپلنت فوری دندان در اقدسیه )

مزیتهای ایمپلنت فوری چیست ؟
یکی از بهترین مزیتهای ایمپلنت فوری کوتاه شدن زمان درمان نسبت به ایمپلنت معمولی است، به این شکل که در ایمپلنت فوری دومین مرحله جایگذاری ایمپلنت بافاصله زمانی کوتاهی از مرحله اول انجام میشود و زمان درمان نسبت به ایمپلنتهای عادی که تا 2 ماه هم میتواند طول بکشد، کم میشود. مزیت بعدی ایمپلنت فوری کم شدن تعداد جراحی بهیکبار است. در ایمپلنت فوری ایمپلنت، اباتمنت و تاج اولیه همه در یک مرحله کارشان انجام میشود و نباید مثل ایمپلنت معمولی بعد از سپری شدن چند ماه دوباره تاج دائمی داخل دهان قرار داده شود. نیاز نداشتن به دندان مصنوعی موقتی مزیت دیگر ایمپلنت فوری است، در ایمپلنت فوری به علت کم شدن مدت جوش ایمپلنت، دیگر نباید در این مدت از دندان مصنوعی استفاده کرد و این قضیه قطعاً در چهره بیمار و بالا بردن روحیه و اعتماد به نفس وی تأثیرگذار خواهد بود.
طول عمر ایمپلنت دندانی چقدر می باشد ؟
ایمپلنت دندان از جنس فلز تیتانیوم خالص یا آلیاژ آن می باشد و بر خلاف دندان های طبیعی در معرض پوسیدگی نیستند، اما این به این منی نیست که نیازی به توجه به ایمپلنت با رعایت بهداشت ایمپلنت دندان نیست. در صورتی که بهداشت لازم برای ایمپلنت دندان رعایت نشود، میکروب ها و جرم ها در اطراف ایمپلنت قرار می گیرند و سبب می شوند استخوان دندان تحلیل برود و در نتیجه ایمپلنت دندان اسیب دیده یا حتی نابود شود.
( کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر زمانی, ایمپلنت فوری دندان در اقدسیه )

مراقبت های بعد از ایمپلنت فوری دندان چیست ؟
به دلیل آن که ایمپلنت فوری با جراحی ایمپلنت دندان در رسیدن به نتیجه تفاوت چندانی ندارند و باید از آن ها مراقبت کرد تا رضایت کافی را از کاشت دندان داشت، برخی از مراقبت های مهمی هستند که توسط متخصص ایمپلنت دندان بیان می شود. برخی از این مراقبت ها عبارتند از :
- خودرن خوراکی ها و غذاهای نرم که به دندان ها و فک فشار وارد نشود.
- خوردن دارو های تجویز شده (ممکن است مسکن و یا آنتی بیوتیک تجویز شود که به منظور رسیدن به نتیجه مطلوب باید طبق دستور مصرف شود).
- حفظ بهداشت دهان و دندان
- استفاده از مسواک نرم
- شستشوی دهان با آب نمک ، سرم شستشو و یا دهان شویه
- خوردن خوراکی هاس سرد و خنک در روز های اولیه بعد از جراحی به منظور کاهش تورم و خونریزی
- عدم اعمال فشار بر روی دندان ها و فک
- انجام ورزش های سنگین که باعث افزایش گردش خون و یا فشار می شود باید محدود شود.
- از خوردن خوراکی و غذاهای داغ و گرم در روز های اول باید خودداری کرد.
- به منظور کاهش تورم ناحیه جراحی می توانید از کمپرس سرد استفاده کنید.
- در صورت مشاهده خونریزی شدید، تورم و درد هایی که غیر منطقی هستند و بعد از گذشت چند روز کاهش پیدا نکرده اند، حتما با متخصص ایمپلنت دندان خود تماس بگیرید.
سخن پایانی
در این مطلب درباره ایمپلنت فوری یا یکروزه دندان خواندیم. فهمیدیم که منظور از ایمپلنت یک روزه همان ایمپلنت های فوری است که تمامی مراحل ایمپلنت فوری برای بیمار در طی یک جلسه انجام می شود. این نوع ایمپلنت زیبایی سریع را به شما میبخشد و دیگر در انتظاری طولانی نخواهید بود. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد.