به طور معمول، همه افراد مشکلاتی بزرگ یا کوچک در ارتباط با دندانهای خود داشتهاند. با این حال، روشهای درمانی بسیاری به منظور رفع مشکلات احتمالی دهان و دندان ارائه میشوند. در واقع، این راهکارهای درمانی به افراد کمک میکنند تا به روش مناسبی نسبت به تصحیح مشکلات دندانهای خود اقدام نمایند.
از جمله رایجترین راهکارهای درمانی به منظور تصحیح ظاهر نامرتب دندان و همچنین لبخند افراد استفاده از روش درمانی لمینت دندان است. البته خود این روش انواع مختلفی دارا است که از آن جمله میتوان به لمینت سرامیکی و لمینت کامپوزیتی اشاره کرد.
به طور کلی، در روش درمانی لمینت دندان روکشی با استفاده از لایهای نازک از جنس موادی مشابه دندان ساخته شده و سطح جلویی دندان را پوشش میدهند. به علاوه، لیمنت دندان قابلیت پوشش مشکلاتی همچون تغییر رنگ، شکستگی کوتاهی، بلندی، بههمریختگی یا فاصله مابین دندانها را دارا است.
ر همین راستا، در این مقاله قصد داریم تا به بیان روش کار و مواد مورد استفادهِی لمینت سرامیکی و لمینت کامپوزیتی پرداخته و در ادامه تفاوت لمینت سرامیکی و کامپوزیتی را بر اساس المانهایی نظیر هزینه درمان، مواد تشکیلدهنده، طول دوره درمان و سایر مسائل مرتبط تشریح نماییم.
روش درمانی لمینت سرامیکی چه ویژگیهایی دارا است؟
- روش درمانی لمینت کامپوزیتی چیست و به چه نحوی انجام میشود؟
- تفاوت لمینت سرامیکی و کامپوزیتی در چه مواردی است؟
روش درمانی لمینت سرامیکی چه ویژگیهایی دارا است؟
orcelain Veneer یا لمینت سرامیکی یکی از روشهای درمانی به منظور تهیه روکشی مناسب برای دندانهای آسیبدیده است. به طور کلی، روکش مربوط به لمینت سرامیکی به صورت سفارشی و در آزمایشگاهها ساخته میشود. همانطور که از نام این لمینت مشخص است، روکش آن از جنس سرامیک بوده و دارای رنگی شفاف است. به علاوه، لمینت سرامیکی به شدت در برابر لکههای مختلف مقاوم بوده و تغییر رنگ نمیدهد.
همچنین این روکش بسیار بادوام بوده و به طور معمول طول عمری بیش از ۱۰ سال دارا است. از همین روی میتوان گفت که روش درمانی لمینت سرامیکی مشکلات زیباییشناسی بسیاری را در ارتباط با دندان رفع مینماید
همچنین برای تکمیل فرآیند لمینت دندانها معمولاً سه جلسه در نوبتهای مختلف تعیین میگردد. در حقیقت، جلسه اول به منظور ارزیابی اولیه وضعیت دندانها و برنامهریزی روند درمان تعیین میشود. سپس جلسه دوم به تهیه قالبی از قسمت جلویی دندانهای آسیبدیده اختصاص مییابد که در این جلسه روکشهای موقتی و متناسب با مینای دندان تهیه شده و روی دندانهای بیمار امتحان میشوند. در نهایت، در جلسه سوم لمینتها آماده بوده و به فرد مراجعهکننده تحویل داده میشوند.
از سوی دیگر، استفاده از روش درمانی لمینت سرامیکی معمولاً برای طیف وسیعی از بیماران انتخابی مطلوب به شمار میرود. با این حال، تشخیص نهایی توسط دندانپزشک معالج صورت میگیرد. در واقع، دندانپزشک معالج با انجام ارزیابیهای لازم میتواند به شما بگوید که استفاده از چنین روشی به منظور لمینت دندانهایتان راهکاری مناسب است یا روشهای درمانی دیگری را میتوان امتحان نمود.
روش درمانی لمینت کامپوزیتی چیست و به چه نحوی انجام میشود؟
Composite Veneer یا لمینت کامپوزیتی از جمله دیگر راهکارهای درمانهای زیباییشناسی دندان است. در این روش درمانی لایهای مشابه از جنس دندان خود بیمار و همرنگ با آن به طور مستقیم روی دندان بیمار فرم داده میشود. در واقع، این روش درمانی نیازی به قالبگیری یا تراش دندان نداشته و در همان جلسه اول روکشی توسط دندانپزشک روی دندانهای آسیبدیده بیمار قرار داده میشود.
بنابراین میتوان گفت که روش درمانی لمینت کامپوزیتی به دلیل عدم تغییر در ساختار دندان روشی برگشتپذیر است و میتوان در صورت تمایل تغییراتی روی روکشهای مورد نظر اعمال کرد. همانطور که اشاره شد، روش درمانی کامپوزیت ونیر در طی یک جلسه به پایان میرسد. از همین روی معمولاً راهکاری مقرونبهصرفه است.
البته لمینت کامپوزیتی در مقایسه با لمینت سرامیکی اشکالاتی دارا است که از آن جمله میتوان به زیبایی، کارایی، مقاومت و طول عمر پایین کامپوزیت ونیرها اشاره کرد. به علاوه، لمینت کامپوزیتی قابلیتهای کمتری در ارتباط با پوشش انواع آسیبدیدگیهای دندان دارد. با این وجود، کامپوزیت ونیرها معمولاً به عنوان راهکاری رایج و مقرونبهصرفه جهت پوشش آسیبهای جزئی تا متوسط دندان از سوی دندانپزشکان توصیه میشوند.
تفاوت لمینت سرامیکی و کامپوزیتی در چه مواردی است؟
همانطور که پیشتر اشاره شد، لمینت کامپوزیتی در مقایسه با لمینت سرامیکی راهکاری سریع، موقت و مقرونبهصرفه هستند. در حالی که لمینت سرامیکی کیفیت بالاتری داشته و راهکاری دائمی به منظور رفع آسیبهای دندان به شمار میرود. در ادامه، تفاوت لمینت سرامیکی و لمینت کامپوزیتی را در ابعاد وسیعتری مورد بررسی قرار میدهیم.
۱٫ مواد تشکیلدهنده
تفاوت لمینت سرامیکی و لمینت کامپوزیتی در درجه اول به جنس مواد تشکیلدهنده هر یک از آنها مربوط میشود. در واقع، لمینت کامپوزیتی از موادی مصنوعی از جنس پلاستیک ساخته میشود؛ حال آن که لمینت سرامیکی از جنس مادهای طبیعی همچون سرامیک تهیه میگردد.
به علاوه، با گذشت زمان ونیرهای کامپوزیتی تغییر رنگ داده و فرسوده میشوند اما این در حالی است که ونیرهای پرسلن هرگز تغییر رنگ نداده و درخشش اولیه خود را حفظ میکنند. البته با بهکارگیری برخی برنامههای دورهای در بازههای ۶ ماهه میتوان مشکلات احتمالی و تغییر رنگ کامپوزیت ونیرها را کنترل نمود.
۲٫ زیباییشناسی
زیباییشناسی از جمله دیگر وجوه تفاوت لمینت سرامیکی و لمینت کامپوزیتی به شمار میرود. به عبارت بهتر، پرسلن ونیرها بسیار مشابه جنس دندان بوده و از نزدیک تفاوتی با دندانهای خود فرد ندارند. همچنین فرآیند ساخت لمینت سرامیکی بسیار دقیق، کنترلشده و با کیفیتی بالا است که موجب میشود تا دندانهای بیمار تقارن بیشتری با یکدیگر داشته باشند. از سوی دیگر، کیفیت بالای لمینت سرامیکی موجب پایداری و مقاومت آنها در برابر تغییر رنگهای احتمالی میگردد.
در نقطه مقابل، لمینت کامپوزیتی از جنس مادهای پلاستیکی ساخته شده و به صورت مستقیم روی دندان بیمار فرم دهی میشود. به علاوه، این روکش شباهت کمتری به جنس دندان دارد. بنابراین ساخت روکشی مناسب، با کیفیت و زیبایی بالا نیازمند مهارت بسیاری بوده و تجربهای چندین ساله در این زمینه میطلبد. از همین روی میتوان گفت که در اکثر موارد لمینت کامپوزیتی در مقایسه با لمینت سرامیکی از زیبایی کمتری برخوردار بوده است.
۳٫ راحتی
استحکام بالا و خصوصیات ساختاری پرسلن ونیر موجب میشود تا این روکشها بسیار نازک ساخته شده و با گذر زمان سطح نرم خود را حفظ کنند. در نقطه مقابل، کامپوزیت ونیرها اغلب لایهای ضخیم و خشک دارند. به طوری که اکثر بیماران پس از گذشت مدتی میگویند که لمینت سرامیکی بسیار راحت بوده و از دندانهای طبیعی خودشان قابلتشخیص نیستند.
۴٫ دوره درمان
در یک دید کلی، دوره درمانی لمینت کامپوزیتی معمولاً یک جلسه بوده و در همان یک جلسه نیز دندانهای آسیبدیده به صورت مستقیم توسط دندانپزشک فرم دهی میشوند. با این حال، لمینت سرامیکی نیاز به دو یا سه جلسه درمان داشته و در نهایت روکشی با کیفیت بالا به بیماران ارائه میگردد. به طوری که جلسات ترمیم، بازبینی و نگاهداری پرسلن ونیرها به صورت قابلتوجهی کمتر از جلسات ترمیم کامپوزیت ونیرها خواهند بود.
۵٫ طول عمر
اختار مناسب، فرآیند تهیهای دقیق و با کیفیت و همچنین رعایت بهداشت دندان و محافظت از آنها همگی فاکتورهایی تأثیرگذار در افزایش طول عمر لمینت سرامیکی هستند. به طوری که پرسلن ونیرها معمولاً تا چندین دهه بدون تغییر در رنگ و استحکام باقی میمانند. حال آن که لمینت کامپوزیتی معمولاً هر چند سال یکبار به تعویض نیاز دارد.
۶٫ هزینه
در نهایت، از جمله ابعاد مهم تفاوت لمینت سرامیکی و لمینت کامپوزیتی میتوان به هزینه پایین کامپوزیت ونیرها اشاره کرد. به بیان دیگر، کامپوزیت ونیرها هزینهای در حدود یک سوم هزینه پرسلن ونیر را دارند؛ اما این در حالی است که لمینت سرامیکی سرمایهگذاری پایداری به منظور ایجاد طرح لبخندی زیبا است.
به بیان دیگر، روی هم رفته هزینههای ترمیم، نگاهداری و جایگزینی لمینت کامپوزیتی در طولانی مدت به مراتب از هزینههای اولیه لمینت سرامیکی بالاتر است. به همین دلیل، بیماران در بسیاری از موارد از هزینههای بالاتر راهکار درمانی پرسلن ونیر در مقایسه با کامپوزیت دندان چشمپوشی کرده و لمینت سرامیکی را برای ترمیم دندانهای خود ترجیح میدهند.
به طور کلی، هر یک از راهکارهای درمانی لمینت سرامیکی و کامپوزیتی تفاوتهای منحصربهفرد خود را دارند که موجب میشوند تا برای موارد مختلف روش درمانی مناسبی به شمار آیند. با این حال، علیرغم مزایای فراوان لمینت سرامیکی در مقایسه با لمینت کامپوزیتی میتوان گفت که کامپوزیت ونیر به عنوان روش درمانی مناسبی برای افرادی که دچار آسیبهای جزئی تا متوسط بوده و تمایلی به صرف هزینههای سنگین ندارند، گزینه مناسبی به نظر میرسد. همچنین همانطور که اشاره شد، با رعایت نکات بهداشتی لازم و محافظت از لمینت کامپوزیتی نیز میتوان روند تغییر رنگ یا فرسودگی آنها را کُندتر نمود.
ثبت ديدگاه