ایمپلنت دیجیتال دندان چیست؟
ایمپلنتها بهترین روش برای جایگزینی دندانهای از دست رفته بوده و همانند دندانهای دیگر ظاهری طبیعی دارند. ایمپلنت دیجیتال جایگزین روشهای سنتی و جراحیهای ایمپلنت است و در مقایسه با روشهای سنتی و قدیمی، با استفاده از ابزار و وسایل پیشرفته دیجیتال باعث افزایش دقت، سرعت، کیفیت بالا و به مراتب زیبایی بیشتر در درمان شده و انجام خدمات برای بیماران بهتر انجام میگیرد. در روش ایمپلنت دیجیتال زمان انجام ایمپلنت بسیار کوتاه میشود و در مقایسه با روش قدیمی جراحی ایمپلنت که به چند جلسه مراجعه و معاینه پزشک احتیاج بود، کل پروسه درمان تنها در یک جلسه به طول میانجامد.( کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر زمانی, ایمپلنت دندان دیجیتال در اقدسیه )

در روش ایمپلنت دیجیتال یک راهنمای جراحی ( Surgical guide ) ساخته میشود. با استفاده از راهنمای جراحی عملیات درمان بسیار راحتتر و در کوتاهترین زمان ممکن انجام میشود. از ملزومات ایمپلنت تهیه تصاویر اسکن داخل دهانی است. ابتدا فک بیمار توسط نرمافزارهای مخصوص و اسکنرهای داخل دهانی شبیهسازی شده و محل قرارگیری ایمپلنت و دندان آینده بیمار (پروتز) به صورت سه بعدی مورد بررسی قرار میگیرد و سپس راهنمای جراحی توسط چاپگرهای سه بعدی ساخته میشود که این راهنما محل جراحی و قرارگیری ایمپلنت را مشخص مینماید. راهنمای جراحی کاملا روی لثه، دندانها و محلی که باید سوراخ شود فیکس گردیده و باعث میگردد از بافت استخوانی کمترین مقدار برداشت شود. پس از انجام ایمپلنت دیجیتال، بیمار کمترین مقدار درد، خونریزی و تورم را خواهد داشت به نحوی که میتوان این روش را بدون درد و خونریزی نام گذاری نمود. این درمان بدون بخیه بوده و نیاز به مصرف آنتیبیوتیکهای متعدد نیست. در این روش بیمار کمترین دوره نقاهت را سپری میکند.
روش انجام ایمپلنت دیجیتال چیست؟
تصویربرداری CT سهبعدی مورد استفاده در جراحی دیجیتال اطلاعات دقیقی در مورد وضعیت استخوان و موقعیت عصب ارائه میدهد. با استفاده از جراحی کاشت دندان سنتی، دندانپزشک باید یک برش بزرگ در امتداد خط لثه شما تا استخوان ایجاد کند.
با استفاده از فناوری ایمپلنت دیجیتال با هدایت کامپیوتری، ایمپلنت بدون بالا بردن فلپ لثه قرار میگیرد. بنابراین، آسیب کمتری به محل وارد میشود و نیازی به بخیه ندارد و باعث کاهش خونریزی، تورم و زمان بهبودی میشود.
از آنجایی که فناوری ایمپلنت دیجیتال منجر به خونریزی و تورم کمتر پس از جراحی دندان میشود، بیماران مبتلا به شرایطی مانند فشار خون بالا و دیابت ممکن است کاندیدای مناسبی برای درمان باشند.
مراحل ایمپلنت دیجیتال دندان
1. مرحله اول
در این مرحله به کمک اسکنر دهانی که قابلیت گرفتن 3 هزار عکس را در هر ثانیه دارد، تصویری دیجیتالی تهیه شده که تمامی آناتومی دندان و بافت لثه را ثبت می کند.
2. مرحله دوم
برای ضبط دقیق تر آناتومی استخوان و دندان ها، در مرحله ی دوم یک سی تی اسکن پرتو مخروطی انجام می گیرد. در این سی تی اسکن، ساختاری سه بعدی از استخوان، سینوس ها و اعصاب به دست می آید. در ادامه تصاویر مرحله یک و دو با یکدیگر ترکیب شده و از دندان ها و استخوان دهان بیمار، مدلی سه بعدی ایجاد می شود.
( کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر زمانی, ایمپلنت دندان دیجیتال در اقدسیه )

3. مرحله سوم
در این مرحله پس از بررسی های کافی، ایمپلنت جاگذاری می شود. در این زمان نوع قطر و طول ایمپلنت انتخاب می شود. پس از اینکه دندانپزشک طرح مورد نظر را تصویب کرد، مرحله بعدی انجام می گیرد.
4. مرحله چهارم
در این مرحله به کمک CAD-CAM یک نمونه کار به صورت قالب پلاستیکی ایجاد می شود. این مرحله برای قرار دادن ایمپلنت نهایی بسیار کمک دهنده می باشد. نمونه کار تهیه شده در دهان بیمار قرار داده می شود تا بدون برش ایمپلنت درون جایگاه مورد نطر قرار بگیرد.
5. مرحله پنجم
در این مرحله به منظور به دست آوردن شکل لثه و موقعیت کاشت، مجددا از اسکنر داخل دهانی استفاده می شود که برای ثبت دقیق جایگاه ایمپلنت دندان، از نوعی پست مخصوص کمک گرفته می شود. در ادامه اباتمنتی که به شکل سفارشی ساخته شده، برای بهبود شکل ظاهری مورد استفاده قرار می گیرد..
6. مرحله ششم
در مرحله آخر و در روز جراحی و بلافاصله بعد از قرار دادن ایمپلنت، روکش موقت که دارای ظاهری طبیعی می باشد، برای بیمار نصب خواهد شد. در واقع در روش ایمپلنت دیجیتال بیمار حتی یک روز هم بدون دندان نمی ماند.
( کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر زمانی, ایمپلنت دندان دیجیتال در اقدسیه )

تفاوت ایمپلنت دیجیتال و ایمپلنت معمولی ؟
برای دندان از ایمپلنت جایگزین مناسبی دست رفته می باشد و مزایایی که دارد آن را به گزینه ای محبوب تبدیل کرده است. ظاهر ایمپلنت مشابه دندان طبیعی می باشد و قابل تشخیص نیست، همچنین دوام بسیار بالایی دارد و در صورت رعایت بهداشت منظم می تواند مادام العمر باشد. با داشتن پروتزهای ایمپلنت با دلیل نوع قالب و ساختی که دارند، هنگام خوردن غذا احساسی مشابه دندان طبیعی خواهید داشت. این پروتزها نیاز به مراقبت خاصی ندارند و در صورت مراقبت صحیح یک عمر دوام می آورند. اکنون با روش جدید کاشت ایمپلنت دیجیتال، دندانپزشکان می توانند سریعتر و راحت تر از گذشته ایمپلنت را برای افراد انجام دهند.( کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر زمانی, ایمپلنت دندان دیجیتال در اقدسیه )
مزایای ایمپلنت دیجیتال نسبت به ایمپلنت سنتی روند کوتاه تر ؟
جراحی کوتاه تر می شود. در حالی که جراحی ایمپلنت سنتی برای دو یکی از مهم ترین مزایای ایمپلنت های دیجیتال این است که پروسه ایمپلنت 130 دقیقه یا بیشتر طول می کشد، جراحی دیجیتال به دندانپزشک این امکان را می دهد پیش از شروع جراحی همه جزئیات را بررسی کرده و روش را بهینه تر کند. در نتیجه، کاشت ایمپلنت به روش دیجیتال ممکن است در کمتر از 15 دقیقه انجام شود. پروسه ساخت سریع تر در روش جراحی ایمپلنت دیجیتال، برخلاف روش سنتی- که در آن، طی مدتی که ایمپلنت آماده می شود، جای خالی دندان نمایان است و ظاهر خوشایندی ندارد- یک پروتز موقت مشابه ایمپلنت ساخته و تا زمانی که ایمپلنت اصلی آماده شود، در جای خالی دندان فرد قرار می گیرد.
مراجعه کمتر به مطب : در روش جراحی ایمپلنت معمولی، شما باید تقریبا در هر مرحله از برنامه ریزی دندانپزشک در مطب حاضر باشید. در این پروسه ممکن است نیاز باشد شش یا هفت جلسه به مطب دندانپزشکتان مراجعه کنید. اما با استفاده از روش ایمپلنت دیجیتال، دندانپزشکان می توانند با کار بر روی مدل دیجیتال سه بعدی، برنامه ریزی خود را بدون حضور شما انجام دهند. این بدان معنی است که شما می توانید جراحی ایمپلنت خود را فقط با سه بار مراجعه به مطب انجام دهید.
جراحت کمتر زمان بهبودی کوتاه تر : از آنجایی که جراحی ایمپلنت دیجیتال با برش بسیار کمتر و بدون بخیه انجام می شود، بهبودی پس از جراحی نسبتا کوتاه است. اگرچه میزان تحمل درد در هر شخصی متفاوت می باشد، اما افراد درد بسیار کمتری را نسبت به جراحی ایمپلنت سنتی تجربه می کنند.
هم پوشانی عالی : در روش سنتی جراحی ایمپلنت، پروتزها در محل خالی دندان قرار داده می شوند و سپس ترمیم های لازم توسط دندانپزشک انجام می شود. گاهی اوقات ممکن است جایگیری ایمپلنت نسبت به تاج مناسب نباشد، که این موضوع مشکل ایجاد می کند.
اما با روش جراحی ایمپلنت دیجیتال، می توان کل پروسه کاشت را به طور همزمان برنامه ریزی کرد. بنابراین با تنظیم بسیار دقیق اندازه پروتز و محل قرارگیری آن به صورت همزمان، هرگز مشکلاتی نظیر جایگیری نامناسب و مشکلات سایز پروتز به وجود نمی آید.
دقت بیشتر
با دقت بالایی که روش دیجیتال دارد، ایمپلنت ها کاملن در کنار یکدیگر قرار می گیرند و دوام بیشتری خواهند داشت. میانگین انحراف در محل کاشت پروتز با روش دیجیتال تنها 0.9 درجه می باشد که این دقت در روش سنتی ممکن است به انحراف 2.5 و یا حتی 4.9 نزول پیدا کند.
( کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر زمانی, ایمپلنت دندان دیجیتال در اقدسیه )

کاندیدای مناسب برای کاشت ایمپلنت دیجیتال دندان
با توجه به تمام فواید و مزایایی که ایمپلنت دندان دیجیتال دارد، افراد بسیار زیادی می توانند از این شیوه درمانی استفاده داشته باشند. به طور کلی افراد زیر می توانند کاندیدای مناسب برای ایمپلنت دیجیتال دندان باشند :
- افراد سیگاری
- بیماران دیابتی
- افرادی که نیازمند روکش سریع دندان می باشند.
- افرادی که به میزان زیادی از کاشت ایمپلنت دندان ترس دارند.
- افرادی که دارای ارتفاع استخوان ناکافی هستند.
مزایای کاشت ایمپلنت دیجیتال دندان
ایمپلنت دیجیتال دندان مزایا و فواید بسیاری دارد. می توان گفت در این روش دندانپزشک متخصص با آرامش بسیار بیشتری به درمان می پردازد و در نتیجه خطای کار دندانپزشک به صفر خواهد رسید. به دلیل استفاده از امکانات پیشرفته، نصب ایمپلنت در بهترین جایگاه فک قرار می گیرد که در زیر به بررسی آن ها می پردازیم :
زمان کوتاه تر
یکی از مزیت های اصلی این روش درمانی، زمان کوتاه آن می باشد. کاشت ایمپلنت دندان به روش سنتی شاید به زمان 130 دقیقه و یا بیشتر نیاز داشته باشد، اما کاشت ایمپلنت دیجیتال شاید کمتر از نیم ساعت به اتمام برسد. در کاشت ایمپلنت دندان به روش دیجیتال، دندان موقت در همان روز آماده می شود.
درد کمتر
تقریبا تمام افرادی که قصد انجام کاشت ایمپلنت دندان را دارند، ترس و نگرانی از جراحی و همچنین بیهوشی آن را دارند. در کاشت ایمپلنت دیجیتال برش بسیار جزئی بوده و اصولا نیازی به بخیه زدن وجود ندارد، بنابراین درد کمتری برای بیمار وجود دارد.
ویزیت کمتر
برای کاشت ایمپلنت دندان به روش سنتی، وقتی برای هر مرحله صرف خواهد شد که شاید حتی به 7 مرحله برسد. اما در ایمپلنت دیجیتال وقت کمتری از بیمار گرفته خواهد شد و حدود 3 جلسه مراجعه به مطب دندانپزشکی نیاز است.
بهبود کوتاه تر
با توجه به اینکه این روش درمانی برش جزئی و بدون بخیه دارد، بهبودی بسیار کوتاه تر اتفاق می افتد
دقت بیشتر
به دلیل استفاده از تکنولوژی پیشرفته در این روش و استفاده از برنامه و طراحی حرفه ای، دقت بسیار بهتر و بیشتری وجود خواهد داشت.
( کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر زمانی, ایمپلنت دندان دیجیتال در اقدسیه )

معایب ایمپلنت دیجیتال
به طور کلی این روش درمانی مزیت های بسیاری دارد و درمان ایمپلنت دیجیتال یک درمان بی نظیر و حرفه ای می باشد، اما با این وجود می توان معایبی را نیز برای آن در نظر گرفت که در زیر به آن ها اشاره شده است :
- ایمپلنت دیجیتال هزینه بسیار بالاتری نسبت به کاشت ایمپلنت دندان به روش سنتی دارد.
- این نوع روش درمانی به یک لابراتوار بسیار حرفه ای و خاص نیاز دارد.
- طراحی و عمیات های قبل از کاشت ایپلنت دندان طولانی و زمان بر می باشد.
- در ایمپلنت دیجیتال به دستگاه های مخصوص و اسکنر و نرم افزار خاص نیاز است.
- متریال و مواد مورد نیاز در این جراحی، از خارج از کشور به دست می آیند.
- کلینیک هایی که ایمپلنت دیجیتال را انجام می دهند، به میزان محدود موجود می باشند.
سوالات متداول
آیا ایمپلنت دندان دیجیتال درد دارد؟
در روش ایمپلنت دندان سنتی، دندانپزشک متخصص برای مشخص کردن محل کاشت، لثه را تا استخوان به شکل عمودی برش می دهد، در حالی که در ایمپلنت دیجیتال این برش به کمک عکس های سی تی سه بعدی انجام شده که به همین جهت برش ایجاد شده به میزانی کوچک است که به بخیه زدن نیز نیازی ندارد. کاشت ایمپلنت دیجیتال، با کوتاه کردن زمان بهبود، امکان خونریزی و عفونت را نیز کمتر می کند و به طور کلی زمان جراحی 10 الی 20 دقیقه می باشد. به همین دلایل درد بسیار کمتری نسبت به روش سنتی کاشت ایمپلنت دندان دارد.
جراحی برش حداقل چیست؟
در این روش به منظور کاهش درد و کوتاه تر کردن دوره نقاهت بیمار، حداقل برش صورت می گیرد که در این صورت نیازی به بخیه زدن نخواهد داشت. همچنین برش حداقلی سبب کاهش خونریزی و درد و تورم بعد از جراحی شده که دوره نقاهت بیمار را کاهش می دهد.
برای کاشت ایمپلنت دیجیتال دندان به چند جلسه درمان نیاز است؟
ایمپلنت دندان دیجیتال تنها به یک جلسه درمان نیاز داشته و در واقع بیمار حتی یک روز را هم بدون دندان سپری نمی کند.
بعد از ایمپلنت دیجیتال دندان چه مراقبت هایی باید انجام شود؟
در واقع ایمپلنت دندان تفاوتی با دندان های طبیعی شما نخواهد داشت، در نتیجه کافی است که مانند همیشه به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت زیادی دهید. در طی روز حداقل دو بار مسواک زده و حتما از نخ دندان استفاده روزانه داشته باشید. از دهانشویه و آب نمک نیز برای ضد عفونی کردن دهان خود استفاده داشته باشید. یک رژیم غذایی مناسب و متعادل را دنبال کنید و همچنین مراجعات منظم به مطب دندانپزشکی را برای چکاپ دندان های خود فراموش نکنید.