پوسیدگی دندان زمانی اتفاق میافتد که حفرهای در دندان شکل میگیرد. این حفره در ابتدای امر بسیار کوچک است. اما اگر تدابیر لازم برای درمان پوسیدگی دندان در نظر گرفته نشود، بهمرور وضعیت وخیمتری پیدا میکند. در واقع حفرهی شکلگرفته بزرگ و بزرگتر میشود. پوسیدگی دندان در مراحل اولیه همراه با درد نیست. به همین خاطر تشخیص آن کمی دشوار میشود و ممکن است زمانی به وجود دندان پوسیده پی ببرید که کار از کار گذشته باشد. توصیه میشود با پیدا کردن بهترین دندانپزشکی زیبایی که در دسترس دارید، چندوقت یکبار برای معاینه دندانها به آنجا بروید و از سلامت دهانودندان کسب اطمینان کنید. این مطلب را به ارائهی توضیحاتی دربارهی علل پدیدار شدن دندان پوسیده و معرفی عوارض آن اختصاص دادهایم. با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار بدهیم.
- چه عواملی مسبب پدیدار شدن دندان پوسیده هستند؟
- چه کسانی بیشتر در معرض پوسیدگی دندان قرار میگیرند؟
- عوارض دندان پوسیده بر بدن چیست؟
- عوارض دندان پوسیده بر بدن کودکان
- روشهای درمان پوسیدگی دندان
چه عواملی مسبب پدیدار شدن دندان پوسیده هستند؟
قشر یا لایهی نازک و چسبانی که روی دندان قرار میگیرد علت اصلی پوسیدگی آن است. این قشر نازک پلاک دندان نام دارد و متشکل از ترکیبات زیر است:
- باکتری
- بزاق
- اسید
- ذرات غذا
باکتری در دهان همه وجود دارد. وقتی غذا یا نوشیدنی حاوی شکر مصرف میکنیم، باکتری موجود در دهان تبدیل به اسید میشود. کمی بعد از مصرف خوراکی حاوی شکر، پلاک دندان تشکیل میشود. به همین خاطر است که مسواک زدن طی روند منظم اهمیت پیدا میکند.
قشر نازک پلاک شکلگرفته به دندان میچسبد. اسید موجود در پلاک، بهمرور زمان موجب فرسودگی مینای دندان میشود. مینای دندان پوشش محافظ و سختی است که بهطور طبیعی روی دندان وجود دارد و از آن در مقابل پوسیدگی محافظت میکند. زمانی که مینای دندان ضعیف میشود، امکان شکلگیری دندان پوسیده و ایجاد حفره در آن بیشتر میشود.
چه کسانی بیشتر در معرض پوسیدگی دندان قرار میگیرند؟
هیچکس از پوسیدگی دندان و پدیدار شدن دندان پوسیده در امان نیست. باید با در نظر گرفتن تدابیر بهداشتی مناسب برای سلامت دهانودندان از این امر جلوگیری کرد. بهطور کلی عواملی وجود دارند که امکان پوسیدگی دندان را بیشتر میکنند. از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مصرف بیش از اندازهی خوراکیها و نوشیدنیهای اسیدی یا حاوی شکر
- نگذاشتن وقت کافی برای بهداشت دهانودندان؛ مسواک نزدن طی روندی منظم یا استفاده نکردن از نخ دندان
- استفاده نکردن از فلوراید برای تمیز کردن دهان
- بعضی اختلالات مرتبط با خوردن، نظیر بیاشتهایی
- اختلال بازگشت یا ریفلاکس اسید که میتواند سبب رسیدن اسید معده به مینای دندان و از بین بردن آن بشود
پدیدهی دندان پوسیده بیشتر در دندانهای عقبی مشاهده میشود. این دندانها شیارهای ریزودرشت بیشتری دارند و امکان باقی ماندن ذرات غذا در آنها بیشتر است. بهعلاوه هنگام مسواک زدن یا کشیدن نخ دندان، دسترسی به دندانهای این قسمت دشوارتر است.
عوارض دندان پوسیده بر بدن چیست؟
دندان پوسیده میتواند عوارضی جدی بهدنبال داشته باشد. عوارضی که بعضا با درد شدید همراه خواهند بود. توصیه میشود با مراجعه به بهترین دندانپزشکی زیبایی که در دسترس دارید، پوسیدگی دندان را در همان مراحل اولیه تشخیص دهید و اقدام به برطرف کردن آن کنید. باکتری موجود در پلاک دندان، صرفا به دندانی که روی آن شکل میگیرد آسیب نمیرساند. لثهی اطراف دندان و استخوان آن نیز از آسیبهای پلاک در امان نخواهند بود.
دندان پوسیده بهمرور زمان سبب ایجاد آبثههای توأم با درد میشود. در ادامه به عوارض شایع دندان پوسیده بر بدن اشاره خواهیم کرد:
- آسیب دیدن یا حتی شکستگی دندان. در بعضی موارد به واسطهی پیشرفت پوسیدگی ممکن است دندان لق بشود و در نهایت بیفتد.
- عارضهی دیگر دندان پوسیده اختلالات مرتبط با لثه است. اختلال لثه معمولا با درد و التهاب آن همراه است. پس از مدتی لثهی اطراف دندان قرمز و متورم میشود و ممکن است بههنگام مسواک زدن دچار خونریزی هم بشود.
- پریودنتیت (التهاب بافتهای اطراف دندان) اختلال مرتبط با لثهی دیگری است که ممکن است در نتیجهی پوسیدگی دندان دردسرساز بشود. این اختلال شدیدتر است و علاوه بر آسیب زدن به بافتهای اطراف دندان، استخوان فک و برخی نقاط دیگر را هم تحتتأثیر قرار میدهد.
- اگر برای درمان پوسیدگی دندان تدابیر لازم در نظر گرفته نشود، بهمرور زمان ممکن است آبسه ایجاد بشود. آبسه نوعی تورم ناشی از پلاک دندان و حاوی مایعات چرکی است. بهعلاوه، نادیده گرفتن درمان پوسیدگی دندان میتواند برای برخی منجر به عفونت دندان (یا سپسیس، به انگلیسی Sepsis) بشود که بهمراتب خطرناکتر است. در این اختلال، احتمال آن میرود که سینوسهای مرتبط با دندان پوسیده، متورم و عفونی بشوند.
عوارض دندان پوسیده بر بدن کودکان
درمان پوسیدگی دندان کودکان حائز اهمیت بیشتری است و در نتیجه به توجه بیشتری نیاز دارد. عوارض آن میتواند زندگی کودک را با خطرات جدی مواجه کند. نظر به این مسئله، به محض مشاهدهی علائم درد و پوسیدگی در دندانهای کودک، نسبت به پیدا کردن بهترین دندانپزشکی زیبایی در دسترس و درمان آن اقدام کنید. از جمله عوارض پوسیدگی دندان بر بدن کودکان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دشواری در خوردن غذا. این مسئله میتواند رشد معمول کودک را تحتتأثیر قرار بدهد.
- اختلالات مرتبط با خواب شبانه.
- اختلال یا ناتوانی در تمرکز روی موضوعی بخصوص.
- اضطراب. از کوره در رفتنهای ناگهانی و خستگی مفرط. بهمرور زمان ممکن است علائم افسردگی هم در کودک پدیدار شوند.
درمان پوسیدگی دندان کودک اگر به تعویق بیفتد، ممکن است جدیتر و شدیدتر بشود. تا جایی که برای درمان آن به کشیدن یکیدو دندان در اطراف دندان پوسیده نیاز شود. کشیدن دندان میتواند در شیوهی صحبت کردن، ظاهر، عزت نفس و سلامت روحی و روانی کودک تأثیر بگذارد.
روشهای درمان پوسیدگی دندان
بهطور کلی چند راهکار برای درمان پوسیدگی دندان وجود دارد:
۱. پر کردن دندان: در این روش برای درمان پوسیدگی دندان، قسمتهای پوسیده خارج و با جایگزین مناسب پر میشود.
۲. گذاشتن تاج: این روش درمان پوسیدگی دندان مربوط به زمانی است که پوسیدگی شدیدتر میشود. در آن تاج طبیعی دندان برداشته میشود و جایگزین مصنوعی آن قرار داده میشود.
۳. درمان ریشهی دندان: استفاده از این روش مربوط به زمانی است که دندان پوسیده عصبهای آن قسمت از دهان را را از بین میبرد. دندانپزشک از این روش درمان پوسیدگی دندان برای حفظ کردن دندان پوسیده استفاده میکند. او با دسترسی به ریشهی دندان، بخشهایی از بافت عصب، رگهای خونی و حتی خود دندان را که از بین رفته است برمیدارد. اگر عفونتی مشاهده کند، از مواد ضدعفونیکنندهی مناسب استفاده میکند. پس از آن قسمتهای خالیشده را پر میکند و اگر نیاز باشد، از تاج مصنوعی هم استفاده میکند.
جمعبندی
مجددا تأکید میشود که با پیدا کردن بهترین دندانپزشکی زیبایی که در دسترس دارید، طی روندی منظم اقدام به معاینهی دندانها کنید. اگر در همان مراحل اولیه دندان پوسیده شناسایی بشود، درمان پوسیدگی دندان بهمراتب سادهتر خواهد بود. در این گونه موارد، معمولا شستوشوی منظم دندانها با استفاده از فلوراید مشکل را برطرف میکند و دیگر نیازی به تحمل درد و خرج اضافه نخواهد بود. این مسئله هم لازم به تأکید مجدد است که عوارض پوسیدگی دندان برای کودکان محدود به سلامت دهانودندانشان نمیشود. درمان پوسیدگی دندان کودک، اگر نادیده گرفته بشود، سلامت روح و روان او را تحتتأثیر قرار خواهد داد و باعث مختل شدن روند رشدش خواهد شد. پس بیایید به سلامت دندانهای کودکانمان توجه بیشتری نشان بدهیم.
این پست چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دادن به آن روی یک ستاره کلیک کنید!
No votes so far! Be the first to rate this post.
ثبت ديدگاه